У єдності наша сила

2015-01-22

/Files/images/sobornst/Фото0448.jpg

22 січня вся Україна святкує День Соборності. Це свято відзначаємо щороку в день проголошення Акта возз’єднання Української Народної Республіки та Західно - Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. В Україні цей день офіційно почали відзначати з 1999 року.

/Files/images/sobornst/Фото0455.jpg

У доленосному Акті Злуки УНР та ЗУНР яскраво відбилось віковічне прагнення українців до власної державності, єдності всіх українських земель, відчуття великої єдиної родини.

У Єлизаветградківській загальноосвітній школі 22 січня відбувся урок пам’яті на тему «У єдності наша сила», який проводила вчитель історії Ніколайченко Олена Анатоліївна. Учні 10 класу ознайомили присутніх з історією підписання Акта возз’єднання українських земель та змістом самого документа. Також розповіли про те, як українці,за радянських часів, намагалися відзначити цей день. 22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопільщині гурт молодих людей вивісив жовто – блакитні прапори, за що хлопців ув’язнили до радянських концтаборів. 22 січня 1978 року біля могили Тараса Шевченка в Каневі, на знак протесту проти окупації Західної України радянськими військами у 1939 році, спалив себе Олекса Гірник. А 22 січня 1990 року сотні тисяч українців взялися за руки і утворили живий ланцюг від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.

/Files/images/sobornst/Фото0457.jpg

Вистраждавши, виборовши собі волю, Україна має тепер свою мову, державні символи, які уособлюють її історію, її сутність. Учні інсценізували легенду про державні символи та вшанували їх. Гордо прозвучав гімн України «Ще не вмерла Україна».

Питання єдності та соборності українських земель актуальне і сьогодні, тому учні поєднали історію із сьогоденням та пригадали події, що відбувалися під час Революції Гідності на Майдані Незалежності взимку 2014 року, вшанували захисників Батьківщини, які нині відстоюють цілісність і єдність нашої держави у зоні проведення антитерористичної операції на сході України.

/Files/images/sobornst/Фото0456.jpg

В ході уроку звучали патріотичні пісні. Важливим виховним моментом на уроці була наявність Бойового прапора, привезеного із зони АТО батьком учня 9 класу Мельничком Олександром, який в цей час виконує свій обов’язок громадянина – захищає Батьківщину. Учні переглянули відеосюжет про трагічні події, які сталися в Україні на протязі 2014 року. Хвилиною мовчання вшанували Небесну сотню та загиблих захисників єдності держави на сході України.

Хочеться відзначити учнів 10 класу за їх активність, старанність, артистичність, патріотичний настрій, зокрема Гладун Богдану, Локотош Марину, Ціко Андрія, Єфімова Артема, Короткова Андрія, Кондора Руслана, Власюка Дмитра, Жаботинського Дмитра, ученицю 8 класу Єщук Аліну та учителя історії Ніколайченко Олену Анатоліївну за урок, який проведений на високому науково – виховному рівні.
Кiлькiсть переглядiв: 154

Коментарi